Adana Sanat Evi'nde Dil Devrimi Kutlaması

Adana Sanat Evi'nde Dil Devrimi Kutlaması

Adana Sanat Evi'nde Dil Devrimi Kutlaması

-Dil Devrimi’nin 92. Yıldönümü Adana Sanatevi’nde düzenlenen bir söyleşi ile kutlandı.Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik, Baştançelik, “Dilimiz onurumuzdur dedi.

 Dil Devrimi’nin 92. Yıldönümü Adana Sanatevi’nde düzenlenen bir söyleşi ile kutlandı. Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik,  tarafından gerçekleştirilen “Dilimiz Onurumuzdur” konulu söyleşide Başçetinçelik,, “Bugün Dil devrimimizin 92. yılını kutluyoruz. Bu kutlama buruk bir kutlama olsa da devrimde emeği geçen Mustafa Kemal ve çalışma arkadaşlarına minnet borçluyuz” dedi.

Başçetinçelik, “Türkçe konuşan, yazan, düşünen her kişiye, dilimize ve alfabemize sahip çıkma konusunda büyük sorumluluklar düşmektedir. Dilimiz bizim onurumuz, bağımsızlık sembolümüz ve ses bayrağımızdır” dedi.

Bir ulusun bağımsızlığı ve sonsuza kadar yaşamasının dilinin varlığı ve bağımsızlığı ile mümkün olduğunu ifade eden Ayşe Başçetinçelik, “Türkçeyi yabancı etkilerden korumak, onun gelişmesini ve zenginleşmesini sağlamak her Türk yurttaşına düşen en önemli görevdir. Ne yazık ki dilimiz geçmişte olduğu gibi bugün de yabancı dillerin etkisi altındadır. Dillerin birbirini etkilemesi sözcük alışverişinde bulunması doğaldır. Ancak kimi zaman bu etki o kadar fazla olur ki dilin iç ve dış yapısında bozulmalara yol açar. Böyle durumlarda dil işletilemez hale gelir. Dil iyi işlemezse toplumda yozlaşmalar, kişiler arasında uyuşmazlıklar başlar. Çünkü dil toplumdaki sosyal akrabalık bağının temelini oluşturur” diye konuştu.

Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik,  ”Nitekim bugün dilimiz İngilizcenin baskısı yetmezmiş gibi Arapçanın da baskısı altındadır. Daha önce Türkçeleştirilmiş Arapça sözcükler yeniden kullanıma sokulmuştur. Türkçe 'dedikodu' sözcüğü yerine Arapça 'gıybet, Türkçe 'tanıtım' yerine İngilizce 'lansman', vb. sözcükler kullanılır olmuştur. Ayrıca pek çok yerde Arap alfabesi ile yazılmış iş yeri adları vardır. Bütün bunlar dilimizin gelişmesini ve  zenginleşmesini engelleyen durumlardır” şeklinde konuştu.

Önceki Haber Altın Koza; Orhan Kemal Emek Ödülleri Töreni ve Nilüfer konseriyle başladı
Sonraki Haber Adana Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni yapıldı
Benzer Haberler